Patriarchale cultuur

Excurs 4 – Patriarchale samenleving en cultuur 

Onder een patriarchale samenleving verstaan we een samenleving waarin de ‘pater familias’ van een groot-familie of clan het gezag heeft in het sociale, juridische, politieke, economische en religieuze leven.

De grootfamilie bestaat uit zijn vrouw(en), jonge kinderen, de getrouwde zonen en hun gezinnen, de knechten en de slaven. Sommige patriarchale samenlevingen zijn ook ‘patrilineair’, wat betekent dat eigendom en eventuele titels worden overgedragen in de mannelijke afstammingslijn.

In een patriarchale samenleving spelen begrippen als ‘eer’ en ‘schande’ een belangrijke rol voor de manier waarop het leven georganiseerd wordt. Een variant van deze samenlevingsvorm is de zgn. ‘patron-client’-cultuur, die in de tijd van het Nieuwe Testament bepalend was voor de opbouw en het functioneren van het Romeinse rijk.

Onder een patriarchale cultuur verstaan we de cultuur waarbinnen in de relatie tussen mannen en vrouwen de mannen het gezag toegekend wordt en vrouwen altijd onder het gezag van een man vallen, hetzij hun vader, broer of echtgenoot.

Voor vrouwen betekent het leven in een patriarchale cultuur zeker niet dat ze geen bewegingsvrijheid hebben. Binnen bepaalde domeinen en binnen bepaalde grenzen hebben ze wel degelijk macht, kunnen zij spreken en ook zelfstandig handelen. De grenzen daarvan worden echter bepaald door de man onder wiens verantwoordelijkheid en gezag zij uiteindelijk vallen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s