Stokkend gesprek

‘Jullie hebben Gods woord betwist met uw besluit. Zijn duidelijkheid, autoriteit en toereikendheid. In jullie uitspraken lijkt het alsof de Bijbel tegengestelde dingen kan zeggen. Of dat hij voor een bepaalde tijd is geschreven, waarmee je ondermijnt dat de Bijbel waar is voor altijd’, zei Anthony Curto van de Amerikaanse Orthodox Presbyterian Church in zijn bijdrage vrijdag 10 januari 2020 op de synode van de GKv.[1]

Dit lijkt me een treffend citaat om duidelijk te maken welke problemen je creëert, wanneer je probeert met algemene uitspraken je visie vóór of tègen de vrouw in het ambt te onderbouwen.

Ik moet geloven, dat elke uitspraak in de bijbel voor ons normatief is, omdat het in de bijbel staat. Met als argument, dat ‘de bijbel waar is voor altijd’.

Zo geformuleerd kun je van geen enkele tekst in de bijbel zeggen dat die zodanig contextueel bepaald is, dat hij voor ons niet meer normatief is. Want dan tast je ‘de autoriteit en de toereikendheid’ van de bijbel aan.

Ik vind zo’n algemene uitspraak veel te kort door de bocht. Mijn inziens zijn zulk soort argumenten inadekwaat om te dienen als grond om het ‘m/v-besluit’ van de synode af te wijzen.

Volgens mij kun je niet ontkennen dat de voorschriften in de bijbel voor een bepaalde tijd geschreven zijn en dat iedere christen met dat inzicht heeft te rekenen. De christelijke kerk heeft altijd beargumenteerde keuzes gemaakt en een verantwoording gegeven, waarom bepaalde voorschriften wel of niet meer normatief voor ons zijn.

Wanneer iemand toch op deze onbeschermde manier de uitspraak: ‘de bijbel is waar voor altijd’ gebruikt om zijn argument kracht bij te zetten, kan ik dat niet anders duiden dan als biblicisme. Met zo’n insteek wordt een gesprek over de keuzes die de synode gemaakt heeft om de vrouw in het ambt wel toe te laten overbodig en zelfs onmogelijk gemaakt.


[1] https://www.nd.nl/geloof/geloof/947796/buitenlandse-gasten-op-vrijgemaakte-synode-het-vertrouwen-is-weg-

Een gedachte over “Stokkend gesprek

  1. Pingback: Bijbelgetrouw | Veldbeemd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s